Caterpillar Logistics

Caterpillar

De jury heeft Caterpillar Logistics Services in Breda voorgedragen voor de prijs Veiligste Magazijn van 2008.

De jury is erg onder de indruk van de discipline van de medewerkers in het onderdelen-dc van Caterpillar Logistics Services in Breda. In het dc zijn bijvoorbeeld nauwelijks prullenbakken te vinden. De aanwezigheid van prullenbakken veronderstelt immers dat er rommel ontstaat, die vervolgens moet worden opgeruimd. De medewerkers van Caterpillar maken echter geen rommel.

Het management in Breda eist dat alle medewerkers zich bewust zijn van de risico’s die werken in het dc met zich meebrengt. Dat komt onder andere tot uiting in de signalering op en langs de loop- en rijpaden. De signalering is niet bedoeld om mensen met grote, opvallende symbolen te wijzen op wat wel en niet mag. Integendeel: de signalering is klein en subtiel, alleen bedoeld om te bevestigen wat medewerkers eigenlijk al weten.

Een factor die in grote mate heeft bijgedragen aan de veilige, gezonde en aangename werkomgeving, is de steun van het topmanagement. Topman Jim Owens valt op met uitspraken als ‘safety is the first thing we’re going to worry about’ en ‘no task is important enough to be done unsafely’. Medewerkers worden op verschillende manieren geconfronteerd met deze uitspraken, en dat werkt.

De jury is daarnaast verrast door de creativiteit van het team in Breda. Vele simpele, weinig kostende maatregelen dragen bij aan een gezonde en veilige werkomgeving. Denk aan de omgekeerde doos op een pompwagen, die waarschuwt dat de battery wordt opgeladen. Denk ook aan de ‘quick clean car’, de houten constructies om losslingerende laadkabels te voorkomen of de messen waaraan medewerkers zich niet kunnen verwonden. Daarnaast leert Caterpillar van andere ‘best practices’, bijvoorbeeld door enkele doeltreffende oplossingen over te nemen van kandidaten uit voorgaande jaren. Het bekendste voorbeeld is het ophangen van vrachtautosleutels aan de dockdeuren.

De jury plaatst een kanttekening bij de wijze waarop sommige orders verzameld dienen te worden. De aard van het proces voor onderdelendistributie – veel artikelnummers, lage omloopsnelheid – zorgt ervoor dat Caterpillar relatief veel picklocaties nodig heeft. Dat betekent dat picklocaties op het tweede niveau niet zijn te vermijden, wat kan leiden tot situaties die uit oogpunt van ergonomie en veiligheid allesbehalve ideaal zijn. Gelukkig is er voldoende materieel beschikbaar en zijn er passende procedures opgesteld die helpen om problemen zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Ga terug naar de winnaarsgallerij