‘Een gezamenlijk gedragen veiligheidscultuur’ als basis voor een veilig magazijn
Je wilt de veiligheid in het magazijn vergroten en daarmee de kans op een bedrijfsongeval beperken. Daarnaast wil je ook medewerkers aan je binden door een goed veiligheidsbeleid. Maar hoe realiseer je dat eigenlijk? We vroegen het aan Richard Ohm, Sr. EHS Specialist en ambassadeur Code Gezond en Veilig Magazijn en aan Jelle van Draanen, docent veiligheid en cultuur bij evofenedex.
Als het aan de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) ligt, doen bedrijven er goed aan om meer aandacht te besteden aan de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en de veiligheidscultuur. Dat staat in het rapport ‘De staat van arbeidsveiligheid’, dat de inspectie in 2018 publiceerde. In 2020 wil de ISZW preventie bevorderen en herhaling van verkeerd gedrag voorkomen. Hierbij zal de inspecteur breder kijken dan alleen de overtreding. Zo zullen ze met werkgevers praten over hun veiligheidscultuur en halen ze goede voorbeelden op vanuit de branche.
Veiligheidscultuur
Een aantoonbaar goede veiligheidscultuur draagt bij aan kosten- en boetevermindering. Denk aan verzuimkosten en aan vermindering van schades. Volgens ISZW hebben bedrijven in het verleden vooral gefocust op het veiliger maken van machines en is het nu tijd de veiligheidscultuur en daarmee de bedrijfscultuur aan te pakken. Workshopleiders Richard en Jelle benadrukken het belang van een veilig werkklimaat. “Dit kun je realiseren door onder andere de veiligheidsrisico’s inzichtelijk te maken door te zorgen voor duidelijke en begrijpelijke instructies en door voortdurende aandacht aan veiligheid te besteden. En dat geldt niet alleen voor het management en de teamleiders, maar ook voor de mensen op de werkvloer. “
Code
De toepassing van de Code Gezond en Veilig Magazijn (CGVM) is volgens Jelle een waardevol en praktisch handvat dat tevens meteen de risico-hotspots van een magazijn in kaart brengt. Deze Code biedt ondernemers precies dat inzicht, die handvatten en die goede, praktische voorbeelden uit de praktijk die zij nodig hebben om van hun magazijn een gezonde en veilige werkplek te maken. Hierbij spelen de mensen op de werkvloer een belangrijke rol. Een veilige werkplek resulteert uiteindelijk in minder schades, in minder verzuim, een betere werksfeer en in hogere efficiency. Tel uit je winst!
Workshop
Het evenement de ‘Dag van het veilige magazijn’ op 6 februari in Zoetermeer staat in het teken van veilig en gezond werken in magazijnen. Richard en Jelle geven op deze dag de interactieve workshop ‘Aan de slag met een veiligheidsaanpak die wél werkt’ en bieden je handvatten ten aanzien van deze vraagstukken.