ONTWERPTOOL VOOR EEN VEILIGE WERKOMGEVING

Nieuws | 29 januari 2020 13:01 | Yvonne Bakergem

Kunnen mijn medewerkers veilig werken in mijn magazijn? Is mijn inventaris afdoende beschermd? Er bestaan allerlei soorten aanrijdbeveiliging, maar of deze geschikt zijn voor het beoogde doel is vaak niet aantoonbaar. De BSI (British Standards Institution) heeft met medewerking van diverse partijen, waaronder Dag van het Veilige Magazijn-partner A-Safe met hun wetenschappelijke kijk op aanrijbeveiliging, de tool PAS13 ontwikkeld. Deze tool geeft richtlijnen over hoe aanrijdbeveiligingen toe te passen en aan welke eisen deze moeten voldoen. Hierbij wordt rekening gehouden met de te verwachten impact bij zowel een bepaalde massa als bij een bepaalde snelheid.

Op deze manier kan worden aangetoond dat de aanrijdbeveiliging voldoet aan de gestelde eisen en kan een veilig magazijn worden gerealiseerd. TÜV Nord heeft deze richtlijn inmiddels overgenomen en gebruikt alleen nog deze norm om aanrijbeveiligingen te testen.

Jaarlijks gebeuren er op de werkvloer veel ongelukken met heftrucks en ander intern transport. Het wordt vaak onderschat hoe gevaarlijk intern transport kan zijn. Zeker als mensen in dezelfde ruimte werken waar heftrucks rondrijden, de looproutes niet duidelijk zijn aangegeven en de aanrijdbeveiliging niet geschikt is. Er bestonden geen regels of gedragscodes voor het gebruik van aanrijdbeveiliging. Tot nu!

Fysieke afscheiding van voetgangers en heftrucks

PAS13 geeft aan wat de correcte hoogte en de juiste sterkte van de aanrijdbeveiliging moeten zijn, maar ook hoe voetgangers zoveel mogelijk fysiek gescheiden kunnen worden van rijdend materieel. Deze praktijkcode ondersteunt bij het maken van een totaal verkeersplan, het inrichten van het magazijn en het inrichten van de werkplaatsen. Zo worden mens, materieel en materiaal op de correcte manier beschermd.  

A-Safe geeft de voorkeur aan het gebruik van flexibele kunststof aanrijdbeveiliging in onder andere distributiecentra, magazijnen en parkeergarages. Bijkomend voordeel van deze kunststof variant is dat veel schade wordt voorkomen en men bespaart op reparatie- en onderhoudskosten. De aanrijdbeveiliging van A-Safe is TÜV Nord getest en voldoet aan de norm PAS13.


Veiligheidsmarkt op de Dag van het Veilige Magazijn

De Dag van het Veilige Magazijn op 6 februari 2020 in Zoetermeer heeft het maximaal aantal deelnemers bereikt. Daarom is de reguliere inschrijving van het evenement gesloten. “Het enorme animo voor het evenement is voor ons nog een teken dat veilig en gezond werken bij Nederlandse handels- en productiebedrijven steeds hoger op de agenda komt te staan”, aldus beleidsadviseur Daniëlle Gevers Deynoot van evofenedex. Je kunt je nog wel aanmelden voor de reservelijst. A-safe is sponsor van het evenement en is op deze dag aanwezig met een stand op de Veiligheidsmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *