Philips Lighting

Uitreiking

De jury heeft Philips DC Brabant in Eindhoven voorgedragen voor de prijs Veiligste Magazijn van Nederland van 2012.

De jury is onder de indruk van het veiligheidsbewustzijn binnen de hele organisatie. Veel ideeën over veilig en gezond werken komen van de medewerkers zelf.

Het zelf nadenken over veilig en gezond werken wordt ondersteund door Kaizen en Kamishibai. Op de werkvloer zie je duidelijk dat Kaizen wordt nageleefd. Voor problemen worden praktische oplossingen gezocht. Dit zie je onder andere terug in de positionering van hulpmiddelen in de heftruck en een zelf-ontworpen pickstok. De pickstok zorgt ervoor dat er laag-voor-laag gepicket kan worden. Zo ontstaan er geen ‘muizentrapjes’. Een erg handige uitvinding.

Kamishibai was de jury nog niet tegengekomen bij eerdere genomineerden. Kamishibai bestaat uit een set kaarten, waar veiligheid gerelateerde vragen op staan. Elke dag wordt er een ander kaartje getrokken en worden de vragen die op het kaartje staan, nagelopen. Als de praktijk niet overeen komt met de gewenste situatie, wordt er direct genoteerd wat het probleem is en hoe dit mogelijk opgelost kan worden. Hierna wordt op een publiek bord bijgehouden wat de status is van de oplossing.

Philips heeft veel aandacht voor de individuele werknemer. Voor mensen met een beperking wordt de werkplek bijvoorbeeld speciaal aangepast.

De resultaten van Philips zijn niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Na de verhuizing naar het huidige magazijn, heeft het management zich er sterk voor ingezet om de houding van de medewerkers te veranderen. Dit is niet altijd een prettige situatie geweest, maar het resultaat mag er zijn. Het magazijn heeft inmiddels een grote voorbeeldfunctie binnen de Philips organisatie.

Ook bij Philips zijn er nog wel wat zaken die voor verbetering vatbaar zijn. Deze verbeterpunten liggen vooral op ergonomisch vlak. Zo zijn de werktafels in de verpakkingsafdeling moeilijk in hoogte verstelbaar. Verder zijn de onderste picklocaties maar 1.5 à 1.60 meter hoog. Dit heeft tot gevolg dat de werknemer teveel onder de stelling moet bukken om te picken. Dit is niet bevorderlijk voor de rug van de werknemer en vergroot het risico op stoten van het achterhoofd.

Dit neemt echter niet weg dat Philips zijn zaakjes uitstekend op orde heeft. Iedereen helpt mee aan een veilige, gezonde en schone werkplek. Zelfs het management pakt dagelijks 5 minuten de bezem om schoon te maken op de werkvloer!

Philips DC Brabant, de winnaar van de Prijs Veiligste Magazijn 2012, goed om er te werken!

 

Ga terug naar de winnaarsgallerij