Tata Steel (voorheen Corus)

Corus

De jury heeft Corus Staal in IJmuiden voorgedragen voor de prijs Veiligste Magazijn van 2009.

Het magazijn van de Technische Dienst op het zwaarbewaakte terrein van Corus in IJmuiden is het levende bewijs van het feit, dat ook in een zeer verouderde werkomgeving het veiligheidsbewustzijn hoog kan zijn. In een gebouw dat nooit bedoeld is geweest als magazijnruimte en dateert uit de jaren twintig van de vorige eeuw, is alles aanwezig om een veilige werksituatie te creëren. De jury is hiervan zeer onder de indruk.

In het verleden heeft Corus te maken gehad met diverse ongevallen, zowel in Nederland als daar buiten. Dat was voldoende reden voor de directie om een grootscheepse campagne op te zetten om het bewustzijn onder de medewerkers te vergroten. Het magazijn van HTD ijzer en staal heeft die boodschap buitengewoon goed begrepen. Twee jaar geleden gingen de medewerkers vooral zelf aan de slag om verbeteringsvoorstellen te bedenken en ook onder eigen regie uit te voeren. Uit alles blijkt dat de medewerkers gezocht hebben naar haalbare oplossingen onder moeilijke omstandigheden. Meest in het oog springt de stop-and-go kaart, die alle medewerkers bij zich dragen en gebruiken om zonodig het werk stil te leggen als de veiligheidsituatie daartoe aanleiding geeft.

Scheiding van heftruckverkeer en voetgangers is consequent doorgevoerd. Zowel fysiek als in tijd gezien. De regels schrijven voor, dat trucks en medewerkers minimaal een meter afstand dienen te houden, totdat de vorken op de grond liggen en de motor is uitgeschakeld. Toepassing van simpele roodwitte kettingen sluiten delen van het magazijn af om voetgangers te beschermen. Stellingmateriaal ziet er onbeschadigd uit. Keuringen worden uitgevoerd en dat geldt ook voor de heftrucks in dit magazijn.

De jury neemt mee in haar beoordeling, dat veiligheid en efficiënt werken samen moeten gaan. Bij Corus is veiligheid soms een sta-in-de-weg voor productiviteit en effectiviteit. Hoewel in het algemeen de efficiëntie van het magazijn is toegenomen door invoering van veiligheidsmaatregelen, is dat bij bijvoorbeeld het orderuitgiftepunt niet het geval.

Ergonomisch gezien zijn ook zeker nog enkele verbeteringen door te voeren. Niettemin schat de jury het veiligheidsbewustzijn bij zowel het management als de medewerkers het hoogste in van alle finalisten en roept om die reden Corus Staal uit tot winnaar van de prijs Het Veiligste Magazijn 2009.

 

Ga terug naar de winnaarsgallerij