Vijf nominaties voor Prijs Veiligste Magazijn

Nieuws | 12 september 2019 17:09 | typify

Vijf magazijnen gaan het goud, zilver en brons van de Prijs Veiligste Magazijn verdelen. Terug van weggeweest is de categorie kleine magazijnen (25 medewerkers of minder) met twee nominaties: Smurfit Kappa Zedek en Synerlogic. De overige drie genomineerden vallen in de categorie grote magazijnen (meer dan 25 medewerkers): Valeo Service, Bosch Thermotechniek en Albert Heijn. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Dag van het Magazijn op donderdag 6 februari 2020.

Het belang van veiligheid neemt toe, ook in de logistiek. Een veilig magazijn is een voorwaarde voor bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen en grote waarde hechten aan duurzaamheid. Een magazijn is veilig als alle medewerkers na afloop van hun werkdag tevreden en gezond thuiskomen en de volgende dag weer met plezier aan de slag gaan. Maar een veilig magazijn betekent ook dat goederen zonder schade en zonder verstoringen in het logistieke proces hun eindbestemming bereiken.

Een veilig magazijn is allereerst een veilige werkomgeving met veilig materieel en veilige machines. Maar een veilig magazijn is veel meer dan dat: veiligheid vraagt om betrokken medewerkers en leidinggevenden. Zij moeten getraind zijn, zich bewust zijn van de risico’s en elkaar durven aanspreken op onveilig gedrag. De Prijs Veiligste Magazijn is door BMWT, evofenedex en Tempo-Team ingesteld om de veiligheid in de logistiek een extra impuls te geven. Op 6 februari 2020 wordt de prijs voor de veertiende keer uitgereikt.

Nominatie als beloning

Vijf magazijnen zijn door de deskundige jury van de Prijs Veiligste Magazijn beloond voor hun inspanningen op het gebied van veiligheid. Hun nominatie is het bewijs dat veiligheid in deze magazijnen de aandacht krijgt die ze verdient. De vijf genomineerden zijn:

Categorie kleine magazijnen (25 medewerkers of minder):

  1. Smurfit Kappa Zedek (Deventer)
  2. Synerlogic (Duiven)

Categorie grote magazijnen (meer dan 25 medewerkers):

  1. Valeo Service Northern Europe (Helmond)
  2. Bosch Thermothechniek (Deventer)
  3. Albert Heijn (Zwolle)

Extra stap naar nog meer veiligheid

Alleen al door deel te nemen aan de Prijs Veiligste Magazijn, zetten deze magazijnen een extra stap naar een nog veiligere werkomgeving. Alle genomineerden hebben een uitgebreide audit ondergaan waarin verschillende aspecten van veiligheid aan bod zijn gekomen. Denk aan naleving van wet- en regelgeving, technische voorzieningen, processen en procedures, ergonomie, menselijk gedrag en werkklimaat.

Aangevuld met het juryrapport beschikken de vijf magazijnen straks over een schat aan feedback, waarmee ze de veiligheid nog verder kunnen verbeteren. Bovendien is de toekenning van goud, zilver of brons voor zowel medewerkers als leidinggevenden een erkenning van al hun inspanningen. Dat biedt extra motivatie en versterkt de veiligheidscultuur op de magazijnvloer.

Goud, zilver of brons

In elke categorie kunnen deelnemers een gouden, zilveren of bronzen beoordeling krijgen. Aan iedere beoordeling is ook een geldbedrag gekoppeld, bedoeld om de veiligheidscultuur in het magazijn nog verder te versterken:
• Goud: € 1.000.-
• Zilver: € 750,-
• Brons: € 500,-
De jury gaat de bovengenoemde magazijnen in oktober bezoeken. Op basis van hun bevindingen bepalen de juryleden onder leiding van prof.dr.ir. René de Koster van de Erasmus Universiteit Rotterdam de uitslag van de Prijs Veiligste Magazijn.

Dag van het Magazijn

De uitslag van de Prijs Veiligste Magazijn wordt traditiegetrouw bekend gemaakt tijdens de Dag van het Magazijn. Dit evenement, dat eveneens wordt georganiseerd door BMWT, evofenedex en Tempo-Team, vindt voor het eerst plaats in februari: donderdag 6 februari 2020.


Dag van het Magazijn biedt naast de prijsuitreiking een uitgebreid programma met prikkelende presentaties en interactieve workshops over veiligheid op de magazijnvloer. Meer weten over het programma van de Dag van het Magazijn? Houd de website www.hetveiligstemagazijn.nl in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *